Schrijfgerei als mooie herinnering

door Wilma

Het komt regelmatig voor dat studenten die hun diploma behalen van hun ouders of grootouders een mooie pennenset krijgen. Dat is een cadeau waarvan wordt gedacht dat het een grote eeuwigheidswaarde heeft. Een pennenset gaat immer veel langer mee dan een nieuwe smartphone, een laptop of een andere digitale gadget. Een gegraveerde pen maakt zo’n cadeau ook op emotioneel vlak zeer waardevol. De gever kan in de pennen zijn eigen naam laten graveren ter nagedachtenis aan zichzelf. Het is echter ook een mooi gebaar als de naam van degene die het cadeau ontvangt in de pen is gegraveerd.

Opdruk op een pen

Het is bij lang niet alle pennen mogelijk om er tekst of een logo in te laten graveren. Het is een voorwaarde dat het huis van de pennen in elk geval voor een deel bestaat uit metaal. Een voordeel van graveren is, dat de tekst of het logo voor eeuwig in het materiaal blijft staan. Een nadeel is, dat het niet erg opvalt als een pen is gegraveerd. Als de promotionele waarde van belang is kun je beter Parker pennen bestellen met een opdruk. Dat biedt veel meer mogelijkheden wat betreft de kleuren en de plek van de opdruk.

Graveren als eigendomsbewijs

Als je voor jezelf een luxe pennenset wilt aanschaffen is het verstandig om daar je eigen naam in te laten graveren. Je kunt bijvoorbeeld een Cross pen kopen en op het metalen deel van het huis in sierlijke letters je naam laten aanbrengen. Dat is niet alleen vanwege de emotionele waarde, maar ook om te laten blijken dat die pen van jou is. Door een pen te laten graveren is hij minder gevoelig voor diefstal. De dief kan immers een pen die gegraveerd is nauwelijks doorverkopen. Houd er rekening mee dat de verkoopwaarde van een pen wel daalt door het graveren.

Schrijven als liefhebberij

Een Waterman pen graveren komt van pas als cadeau voor een jubileum of ter gelegenheid van pensionering, wanneer dat het begin is van een nieuwe liefhebberij. Mensen die jarenlang alleen maar documenten hebben geschreven met behulp van een computer ontdekken door de pennenset hoe leuk het is om handmatig te schrijven. Ze hebben allerlei dingen meegemaakt, die ze willen opschrijven. Het doel daarvan is niet om een boek te publiceren, maar de geschreven verhalen zijn wel leuke naslagwerken. Het voordeel van met pen of vulpen geschreven documenten is, dat ze tientallen jaren bewaard blijven.

Dagelijks gebruiksmiddel

Een pennenset kan echter gewoon onderdeel uit gaan maken van de dagelijkse gebruiksmiddelen. Het zal niet zo vaak voorkomen dat er iets moet worden opgeschreven. Maar iedereen maakt af en toe wel een boodschappenlijstje of een verlanglijstje voor de feestdagen. Je zal merken dat zo’n pen uit een luxe pennenset het altijd doet, ongeacht de papiersoort waarop wordt geschreven. Een boodschappenlijstje kun je overigens beter niet met een vulpen schrijven. Want als het regent tijdens het boodschappen doen en als het lijstje nat wordt, zijn de letters al snel niet meer leesbaar.